Granko řezy

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
5 vajíček (žloutek a bílek zvlášť)
220 g cukru krystal
90 g Granka
180 g polohrubé mouky
2 lžíce umletých vlašských ořechů (nemusí být)
220 ml slunečnicového oleje
1 prášek do pečiva
špetka soli do sněhu
Dokončení:
200-250 g rybízového nebo višňového džemu
půlky ořechů na ozdobu
200 ml uvařené silné zrnkové kávy s cukrem
rum na pokapání těsta (několik lžic)
Čokoládová poleva:
250 ml smetany - 33%
100 g čokolády na vaření
1 lžíce kakaa (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme tuhý sníh se 4 lžícemi cukru z naváženého množství a špetkou soli. Nejdříve bílky trošku rozšleháme, pak přidáme dvě lžíce cukru a když sníh nabude, přidáme zbylé dvě lžíce cukru a vyšleháme do tuha.

  2. Se zbylým cukrem vyšleháme žloutky, přidáme olej po lžících, přimícháme Granko, mouku s ořechy a práškem do pečiva. Přimícháme sníh z bílků. Vylijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech 30 x 40 cm. Pečeme na 170°C asi 35 minut. Až se začne kraj koláče oddělovat od plechu, je upečený. Necháme vychladit.

  3. Káva: Do rendlíku dáme 200 ml studené vody, přidáme 4 vrchovatě naplněné KL mleté kávy a 4 lžičky cukru. Postavíme na plamen a necháme vařit. Až se začnou ukazovat bublinky, že káva začíná vřít, rychle sejmeme z plamene, promícháme a dáme znovu jemně svařit. Necháme vychladit a scedíme přes jemné síto. Káva by měla být jemně sladká a silná. Sladíme dle své chuti. Pokud máme rádi silnější kávovou příchuť, dáme svařit i 6 lžiček mleté kávy.

  4. Poleva: Do rendlíku dáme smetanu, ohřejeme, přidáme nalámanou čokoládu a za stálého míchání rozpustíme. Můžeme přidat lžíci kakaa, když je čokoláda moc sladká, ale nemusí být.

  5. Koláč rozřežeme na dvě poloviny. Půlku koláče popícháme špejlí, polijeme půlkou uvařené kávy, velmi vydatně pokapeme rumem, natřeme nahřátý džem, necháme chladit. Pak na studenou půlku s džemem natřeme polovinu připravené polevy. Druhou polovinu koláče položíme na už natřenou půlku spodkem nahoru, popícháme špejlí, taky polijeme kávou a rumem. Pokud se těsto trošku potrhá, tak opačnou stranou lžíce trhliny přitlačíme a ono se srovná. Polijeme polevou, naskládáme půlky ořechů a chladíme. Necháme uležet minimálně 8 hodin, nejlépe do druhého dne. Zdobit můžeme šlehačkovými kopečky s malinami a ořechy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!