Frgále

Recepty, Moučníky

Suroviny

600 g hladké mouky
400 g hrubé mouky
120 g sádla
120 g másla (ale může být jenom 240 g másla)
240 g cukru krupice
60 g droždí
asi 200 ml mléka podle potřeby
4 žloutky
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si kvásek a ze všech ingrediencí uhněteme hladké těsto. Dáme vykynout. Kyne trochu déle, asi 1 1/2 hodiny.

  2. Zatím si připravíme náplně. Já jsem dala tvarohovou ze 2 tvarohů, 1 vajíčka, vanilkový cukr a 3 lžíce pískového cukru. Dále jsem dala švestková a jablková domácí povidla. Také makovou náplň z asi 100 g máku. Ještě lepší by byla hrušková povidla, ale ty bohužel nemám.

  3. Z vykynutého těsta uděláme kulaté koláče na celý plech. Z tohoto těsta jsou 4 kusy. Prsty vymačkáme na okrajích lem, aby náplně nevytékaly. Okraje potřeme vajíčkem a naplníme nádivkami podle chuti. Můžeme posypat drobenkou.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180-200°C až jsou okraje dozlatova. Po upečení potřeme okraje rozpuštěným máslem a nebo směsí cukru, rumu a smetany. Já potírám máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!