Francouzské brambory podle mne

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

15-18 ks středních brambor
hrst kmínu
Náplň:
60 dkg vařeného uzeného
(absolutně nejlepší je maso z uzených žebírek)
sádlo na vymazání pekáče
olivový olej
jarní cibulka
1/2 střední cukety
1/2 červené papriky
1/2 žluté papriky
hrst medvědího česneku
1 mrkev
1/2 pórku
sůl
pepř
koření na grilovanou zeleninu
malá větvička libečku
Zálivka:
4 dl smetany a mléka (smíchat)
3 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Odstraníme klíčky z brambor, omyjeme brambory a dáme vařit s velkou hrstí kmínu, aby se odstranilo to nezdravé. Po uvaření necháme zchladnout. Pak brambory oloupeme.

  2. Pór nakrájíme na tenká kolečka, mrkev a papriku na drobné kostičky, cibulku nadrobno, cuketu nakrojíme podélně křížem a přes a pak nakrájíme čtvrtkolečka. Vše dáme na horký olivový olej a občas zamícháme, aby se všechna zelenina stejnoměrně restovala. Ke konci přidáme tence nakrájený medvědí česnek a koření na grilovanou zeleninu. Po vypnutí přidáme nasekaný libeček, čerstvě mletý pepř.

  3. Uzené drobně nasekáme a přidáme k zelenině. Vše dobře smícháme.

  4. Do sádlem vymazaného pekáče protlačíme přes kráječ na bramborový salát prvních 5 - 6 ks brambor nebo nakrájíme na nudličky a rozmístíme po dně. Posolíme, popepříme a přikryjeme polovinou náplně.

  5. Další vrstva z další části brambor (5 - 6 ks), posolit, opepřit. Přikrýt druhou polovinou náplně a nakonec přijde poslední část brambor (zase 5 - 6 ks). Opět osolit a opepřit.

  6. Dáme do vyhřáté trouby na 200°C. Jakmile začnou brambory zlátnout, zalijeme je zálivkou, pomalu, aby se dostala všude. Zálivku připravíme z mléka a smetany (poměr si rozhodněte sami), vajec, soli a pepře našleháním metličkou. Ještě před zaléváním zamíchejte a nalijte na brambory. Rychle zpátky do trouby a zapéci do zlaté barvy na 240°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!