Filet z tresky s vinnou omáčkou

Recepty, Ryby

Suroviny

asi 500 g filetů z tresky
sůl
bílý pepř
na omáčku:
asi 3 lžíce vody
půl hrnku bílého vína
2 lžíce rajčatového protlaku
4 šalotky
cca 150 g másla
3 žloutky
chilli koření
sůl
pepř
šťáva z citronu

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme omáčku. V kastrůlku si svaříme vodu, víno a protlak. Přidáme nakrájenou šalotku a na mírném ohni zredukujeme. Poté necháme vychladnout a přecedíme do větší mísy.

  2. Připravíme si vodní lázeň. Do zredukované a přecezené šťávy přidáme žloutky a smícháme. Ve vodní lázni poté mícháme metličkou asi 4 minutky do zhoustnutí. Odstavíme a zašleháváme tenký pramínek rozpuštěného másla. Šleháme metličkou a dochutíme šťávou z půlky citronu, solí a pepřem.

  3. Na ozdobu a ostrost jsem přidala i chilli. Tresku jsem jen osolila a opepřila. Osmahla na oleji s máslem.

  4. Podávala jsem s česnekovou rýží na víně. Na oleji zpěním 3 šalotky, přidáme nasekaný česnek (3 stroužky) a přisypeme hrnek rýže. Podlijeme vodou, osolíme a vaříme do poloměkka. Nakonec přidáme víno (deci bílého) a vaříme doměkka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!