Falafel z červené řepy s mátou a kuskusem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 plechovka cizrny (můžete použít i suchou cizrnu, kterou necháte nabobtnat přes noc ve vodě)
1 uvařená červená řepa
1 cibule
2 lžíce sezamových semínek
1 vejce
1 lžička mletého římského kmínu
1/2 lžičky sušeného zázvoru
mouka na zahuštění (použila jsem špaldovou)
kuskus
šťáva z 1/2 citrónu
1 lžíce medu
čerstvá máta
4 lžíce olivového oleje
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Cizrnu bez vody, nakrájenou červenou řepu, nakrájenou cibuli a sezamová semínka vhodíme do mixéru a rozmixujeme na jemnou hmotu. Přidáme vejce, kmín, zázvor, sůl a mouku (množství mouky závisí na velikosti řepy, kterou jste použili).

  2. Těsto by mělo mít takovou konzistenci, aby Vám šly rukou tvarovat kuličky.

  3. Kuličky klademe na plech vyložený pečícím papírem. Já jsem si ho ještě trošku potřela olivovým olejem.

  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C, cca 30 minut.

  5. Mezitím si do mísy nasypeme kuskus, zakápneme olivovým olejem, přidáme citronovou šťávu, med a zalijeme malým množstvím horké vody. Přikryjeme pokličkou a necháme kuskus nasáknout.

  6. Upečený falafel naservírujeme na talíř a podáváme s kuskusem, do kterého jsme nasekali čerstvou mátu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!