Extra jablkový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

15 dkg másla
15 dkg cukru
2 vejce
20 dkg hladké mouky
20 dkg jablečné pyré
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
špetka soli
špetka zázvoru
špetka muškátového oříšku
1/2 lžičky citrónové kůry
6 dkg rozinek
6 dkg nasekaných loupaných mandlí

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme jablečnou kaši, protože ji do těsta přidáváme vychladlou. Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky, podlijeme 2 lžícemi vody, poprášíme skořicí,přidáme rozinky a mandle a necháme podusit, až jablka změknou. Já jsem použila strouhaná jablka, která jsem měla zavařená.Kaši necháme vychladnout.

  2. Na těsto utřeme máslo s cukrem a vejci. Přidáme kaši a mouku smíchanou se sodou, solí, a ostatním kořením.

  3. Vznikne docela hutné těsto, které pečeme ve vymazané a strouhankou vysypané formě.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě až se koláč začnne sám odlepovat od krajů. Kdo chce mít jistotu, píchne do koláče špejlí, aby se přesvědčil, zda je pěkně propečený.

  5. Koláč posypeme moučkovým cukrem, ale můžete použít i jakoukoli polevu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!