Drážďanské řezy
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na korpus:
- 42 g droždí
- 80 g cukru krupice
- 400 g polohrubé mouky
- asi 120 ml mléka
- sůl
- 1 lžičku citronové kůry
- 1 vejce
- 120 g másla
- Na pudinkovou náplň:
- 500 ml mléka
- 80 g krupicového cukru
- 2 vanilkové pudinky
- 100 g másla
- 2 vejce
- Na tvarohovou náplň:
- 750 g měkkého tvarohu
- 80 g krupicového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 2 vejce
- 1 lžička citronové kůry
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- 100 g mandlí
- 100 g rozinek
- Na dohotovení:
- 30 g másla na potření
- moučkový cukr na závěrečné posypání
Postup Drážďanské řezy
Postup přípravy receptu
-
Z rozdrobeného droždí, asi lžičky cukru, lžíce mouky a trošky vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít. Z mouky, cukru, mléka, špetky soli, kůry, vejce, kvásku a vlahého mléka vypracujeme vláčné těsto. V teple ho necháme vykynout.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém. Do teplého vmícháme máslo a po zchladnutí krému i žloutky a sníh z bílků.
Tvaroh rozmícháme s oběma druhy cukru, vejci a citronovou kůrou i šťávou. Nakonec do něj zapracujeme mandlové lupínky a rozinky.
Vykynuté těsto rozválíme na plát a přeneseme na plech s pečícím papírem. Rozetřeme na něj nejprve tvarohovou, pak pudinkovou náplň. Koláč uhladíme a při 160°C pečeme 45 minut.
Hotový ho ihned potřeme máslem. Před servírováním jej pocukrujeme.