Dortová lízátka
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 125 g hladké mouky
- 125 g cukru
- 60 g másla
- 60 g bíleho jogurtu nebo 80 ml syrovátky
- 1 lžíce kakaa
- 1 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- 1 prášek do pečiva
- Dále:
- 3 lžíce meruňkové marmelády
- čokoláda
- Na zdobení:
- hvězdičky, kuličky...
- špejle dlouhé asi 13-15 cm
- miska naplněná cukrem krystal
- stužka
Postup Dortová lízátka
Postup přípravy receptu
-
Zmiešame spolu všetky ingrediencie.
Cesto dáme na vymastený plech a pečieme pri 175°C cca 15 minút. Potom vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Vychladnutý korpus rozmrvíme nadrobno. Pridáme džem a dobre premiesime. Musíme dostať modelovaciu zmes.
Zo zmesi tvarujeme malé guľôčky s priemerom asi 2 cm.
Guľôčky dáme na 10 min do mrazničky. Medzitým rozpustíme čokoládu vo vodnom kúpeli.
Konce špajlí namočíme do rozpustenej čokolády a napichneme do guľôčky. Guľôčku namočíme celú do čokolády, zvyšnú čokoládu necháme otiecť. Ihneď zdobíme, kým je čokoláda nestuhnutá.
Hotové lízanky napichujeme do misky s cukrom. Na každú paličku môžeme uviazať malú stužku.