Dort z červené řepy

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
350 g pečené a vychladlé červené řepy
180 g třtinového cukru
130 ml podmáslí
125 g celozrnné hladké mouky
125 g bílé hladké mouky
120 g másla
60 ml oleje
3 vejce
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička Karobu
1/2 lžičky jedlé sody
vanilková pasta (nebo extrakt)
Krém:
300 g bílé čokolády
300 g Creme Fraiche

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve oloupeme upečenou a vychladlou červenou řepu.

  2. Dáme ji do mixéru spolu s 60 ml oleje a rozmixujeme na kaši.

  3. Přidáme podmáslí, máslo, vejce a vanilku a znovu promixujeme.

  4. V jiné míse smícháme oba druhy mouky s cukrem, práškem do pečiva, karobem a sodou.

  5. Do sypké směsi vlijeme tekutou a vypracujeme hladké těsto.

  6. Nalijeme do pečící formy a pečeme při 180°C 20-30 minut (podle výšky těsta). Necháme vychladnout.

  7. Mezitím připravíme krém tak, že rozpustíme čokoládu ve vodní lázni, poté vlijeme do misky a pomalu do ní vmícháme creme fraiche. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme chvíli vychladit.

  8. Dort namažeme krémem a můžeme dál zdobit nebo potáhnout marzipánem nebo potahovací hmotou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!