Dort One Direction

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto: dělala jsem 2x dávku do nižší formy o průměru cca 32cm
4 vejce (bílky na sníh)
200 g moučkového cukru
4 lžíce horké vody
1 vanilka
200 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
2 lžíce kakaa (na tmavý korpus)
Krém:
2 másla
2x vanilkový puding
500 ml mléka
200 g moučkového cukru
Marcipán:
300 g moučkového cukru (prosít)
300 g polotučného sušeného mléka (prosít)
2 lžíce oleje
mandlové aroma (pár kapek)
1 bílek
3 lžíce vody(můžeme ještě přidat dle potřeby, ale po lžičkách)
Marmeláda dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkou, přidáme 4 lžíce horké vody, postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků a kakao, pokud chceme korpus tmavý. Pečeme cca 30-45 minut na 170°C.

  2. Pekla jsem dva korpusy, světlý a tmavý, prořízla na 2 poloviny a při mazání jsem prostřídala díly.

  3. Krém: uvaříme z mléka a pudinků hustou kaši a necháme vychladnout. Do změklého másla zašleháme cukr a postupně i pudinkovou kaši.

  4. Spodní díl korpusu pomažeme marmeládou a krémem, střídáme díly a mažeme krémem, nakonec korpus celý pomažeme shora i po obvodu krémem a dáme zatuhnout do lednice.

  5. Suroviny na marcipán zpracujeme v míse tak dlouho, až nám vznikne tužší hmota podobná modelíně (nesmí se lepit k rukám - popřípadě drobit, v tom případě přidávám lžičku vody nebo moučkový cukr, s vodou opatrně, aby směs hodně nezřídla, nešla by válet).

  6. Pak si hmotu rozdělíme tak, abychom měli větší část na potažení dortu a menší části na ozdoby, obarvíme potravinářskou barvou a potáhneme s ní dort (udržujeme hmotu v potravinářské folii, má tendenci okorávat než se zpracuje. Dále zdobíme dort dle fantazie.

  7. JEDLÝ PAPÍR: moje první zkušenost: koupila jsem jedlý papír, ale potřebujete ještě speciální čirý gel na přilepení (většinou lze na internetu koupit s jedlým papírem). Celkem jsem přilepila bez problémů, podle návodu na gelu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!