Dort KOLIBŘÍK

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
270 g hladké mouky
200 g třtinového cukru
40 g strouhaného kokosu
40 g strouhaného kokosu na posypání
185 ml olivového oleje + na vymazání formy
1 KL kypřícího prášku
1 PL jedlé sody
1 PL mleté skořice
400 g kompotovaného ananasu
3 malé zralé banány
2 velká vejce
Krém:
250 g čerstvého smetanového sýra
100 g másla
100 g moučkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Vymažeme formu olivovým olejem a vyložíme dno i boky pečícím papírem. V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Mouku smícháme se skořicí, práškem do pečiva, skořicí, kokosem i sodou. Střídavě přidáváme k vaječné pěně mouku a olej a šleháme.

  2. Scezený ananas pokrájíme na malé kousky a banán vidličkou rozmačkáme. Do hotového těsta lehce vmícháme ovoce. Přendáme do formy.

  3. Troubu jsme si rozehřáli na 160°C. Těsto ve formě přikryjeme alobalem a pečeme asi 80-95 minut (podle typu trouby). Asi 10 minut před koncem pečení sundáme alobal a dopékáme odkryté. Zkoušíme špejlí.

  4. Po dopečení necháme ještě 10 minut ve formě. Kokos na posyp dáme na pečící papír a na plech. Dáme do trouby a lehce opražíme do světle hněda (5-8 minut). Korpus vyndáme z formy na mřížku a necháme vychladnout.

  5. Sýr a máslo na krém by měly mít pokojovou teplotu. Vyšleháme je spolu a přidáme cukr. Přidáváme ho postupně a ochutnáváme. Dáme ho podle naší chuti.

  6. Vychladlý korpus rozkrojíme a potřeme částí krému. Zbytkem potřeme boky a vršek dortu. Pak celý dort posypeme opraženým kokosem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!