Dort Dobošův

Recepty, Dorty

Suroviny

6 vajec
12 dkg cukru
12 dkg polohrubé mouky
Náplň:
1/4 smetany
3 žloutky
1 lžíce hrubé mouky
vanilka
14 dkg másla
14 dkg cukrové moučky
10 dkg čokolády
15 dkg griliáš z cukru

Postup přípravy receptu

  1. Na plechy položíme papír a nakreslíme na něj podle talíře 5 stejných kruhů, namastíme je a vysypeme moukou. Pak třeme žloutky s cukrem, přimícháme zlehka sníh s moukou a vzniklé těsto potom stejnouměrně rozetřeme na kruhy a upečeme.

  2. Na náplň zahříváme ve vodní lázni za stálého šlehání smetanu se žloutky, vanilkou a moukou tak dlouho, až krém zahoustne. Pak jej odstavíme a šleháme ve studené vodě až do vychladnutí.

  3. Máslo třeme s cukrem, přidáme změklou čokoládu a po lžičkách vychladlý krém. Aby se máslo při přidání krému nesrazilo, musí mít máslo i krém přibližně stejnou teplotu. Čokoládu necháme změknout na talířku na kraji trouby.

  4. Z upečených kruhů potom stáhneme papír, 4 potřeme krémem a složíme na sebe. Pátý kruh položíme na prkénko a polijeme jej griliášem.

  5. Na griliáš nasypeme cukr na pánev a mícháme jím, až se roztaví. Jak zažloutne,nalijeme jej na připravený pátý plát. Než griliáš ztuhne, nasekáme z něho nožem dortové dílky, aby se nám po ztuhnutí netříštil na kousky. Ztuhlé dílky poklademe navrch dortu, dort podle potřeby ořízneme a pak potřeme kolem dokola krémem, popřípadě ještě posypeme sekanými oříšky.

  6. Na,,dobošův'' dort můžeme použít i jiného krému, kupříkladu krému nastaveného jíškou, kterou zalijeme kakaem zvařeným do vody, nebo krému se sněhem.

  7. Pláty můžeme také upéci v kruzích nebo formách. Formy musí být ovšem stejné. Hezký je dort i ve tvaru obdélníku. Na pomaštěném plechu posypaném moukou, nebo na pomaštěném papíře položeném plechu upečeme jeden nebo dva velké pláty, rozřízneme na 5 stejných obdélníků a jeden zase polijeme griliášem, rozsekaným na dílky široké asi 2cm. Dort skládáme stejně jako kulatý.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!