Domácí sulc (huspenina) připravená při domácí zabijačce.

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

350 g vepřové plece s kůží
150 g kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev)
5 ks kuliček celého pepře
5 ks kuliček nového koření
3 ks vepřové nožičky
1 ks bobkového listu
1 ks menší cibule
500 ml vody
50 ml octa
mletý černý pepř
sůl
forma na srnčí hřbet

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové nožičky a maso omyjeme, popřípadě opálíme zbytky štětin ohněm.

  2. Maso vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a přidáme koření.

  3. Vaříme na mírném ohni do změknutí masa, během vaření odebíráme z povrchu tuk a pěnu.

  4. Před koncem vaření přidáme očištěnou, na větší kusy pokrájenou zeleninu, na půlky překrojenou, oloupanou cibuli a ocet, dovaříme doměkka.

  5. Uvařené maso a zeleninu vytáhneme z vývaru a necháme chvíli vychladnout.

  6. Vývar přecedíme, necháme chvíli ustát a z povrchu sebereme naběračkou všechen tuk. Maso nakrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu na kostičky a v míse vše promícháme spolu s vývarem. Podle chuti opepříme a osolíme.

  7. Směs nalijeme do formy na srnčí hřbet a necháme vychladnout a po té ztuhnout v lednici Sulc vyklopíme z formy tak, že dno ponoříme na chvíli do teplé vody, pak se nám sulc jednoduše vyklopí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!