Friko (podle babičky)

Recepty, Polévky

Suroviny

1 velká cibule
4 střední brambory (asi 40 dkg brambor)
1 rovná KL drceného kmínu
8 až 10 kuliček nového koření
4 až 5 bobkových listů
sůl
mletý černý pepř
olej
asi 2 PL hladké mouky
1 litr vody
1 litr podmáslí
1 až 2 vejce
čerstvá pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli, nakrájenou na kostičky. Zmírníme plamen, přisypeme mouku a osmahneme. Přidáme i kmín, nové koření a bobkový list a když koření zavoní, pomalu vlijeme litr studené vody a důkladně mícháme, abychom neměli hrudky. Zesílíme plamen, dáváme pozor, aby se mouka nepřichytla ke dnu, občas promícháme, přivedeme k varu.

  2. Když se voda začne vařit, přidáme brambory, nakrájené na kostky (u nás větší) a osolíme. Pomalu vaříme doměkka, až se bramborám zaoblí hrany.

  3. Podmáslí přelijeme do dostatečně velkého hrnce a za stálého míchání do něj přidáme několik naběraček vařící vody od brambor, aby se vyrovnala teplota. Poté přilijeme zpět k bramborám a mícháme, dokud nepřejde varem.

  4. Když polévka začne bublat, opepříme dle chuti a za pozvolného míchání vlijeme rozkvedlané vejce. Jakmile vejce ztuhne do cancourů, vypneme. Polévku podáváme posypanou čerstvou pažitkou, obvykle s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!