Domácí paštika z vepřových jater
Recepty, PomazánkySuroviny
- 800 g vepřového hřbetního sádla (syrové slaniny neboli špeku)
- 500 g vepřových jater
- zhruba 100 g cibule
- 4 velkých stroužků česneku (dle chuti)
- sůl
- mletý pepř
- majoránky (dle chuti)
- drcený kmín (dle chuti)
- 100 ml vody
Postup Domácí paštika z vepřových jater
Postup přípravy receptu
-
Hřbetní sádlo nakrájíme na menší kostky a za častého míchání částečně rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme. Cibule ale nesmí zhnědnout.
Pak přidáme na menší kousky nakrájená vepřová játra, prolisovaný nebo jemně nastrouhaný česnek, opepříme,můžeme přidat malinko drceného kmínu, vše ještě krátce orestujeme a zalijeme zhruba 1 dl vody.
Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme zhruba 20 minut dusit.
Ke konci pokličku odklopíme a tekutinu (vodu) zredukujeme - necháme ji odpařit.
Odstavíme, přidáme sůl, malinko majoránky a ponorným mixérem rozmixujeme do hladké nebo jemně zrnité hmoty. Směs ještě ochutnáme a případně dosolíme.
Dáme do vhodné nádoby s víkem a vložíme ztuhnout do chladničky. Pokud nechceme, aby nám sádlo vystoupilo na povrch, tak po dobu tuhnutí asi 2x hmotu promícháme.
Paštiku skladujeme v chladničce a je určená k rychlejší spotřebě.