Domácí paštika z vepřových jater

Recepty, Pomazánky

Suroviny

800 g vepřového hřbetního sádla (syrové slaniny neboli špeku)
500 g vepřových jater
zhruba 100 g cibule
4 velkých stroužků česneku (dle chuti)
sůl
mletý pepř
majoránky (dle chuti)
drcený kmín (dle chuti)
100 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Hřbetní sádlo nakrájíme na menší kostky a za častého míchání částečně rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme. Cibule ale nesmí zhnědnout.

  2. Pak přidáme na menší kousky nakrájená vepřová játra, prolisovaný nebo jemně nastrouhaný česnek, opepříme,můžeme přidat malinko drceného kmínu, vše ještě krátce orestujeme a zalijeme zhruba 1 dl vody.

  3. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme zhruba 20 minut dusit.

  4. Ke konci pokličku odklopíme a tekutinu (vodu) zredukujeme - necháme ji odpařit.

  5. Odstavíme, přidáme sůl, malinko majoránky a ponorným mixérem rozmixujeme do hladké nebo jemně zrnité hmoty. Směs ještě ochutnáme a případně dosolíme.

  6. Dáme do vhodné nádoby s víkem a vložíme ztuhnout do chladničky. Pokud nechceme, aby nám sádlo vystoupilo na povrch, tak po dobu tuhnutí asi 2x hmotu promícháme.

  7. Paštiku skladujeme v chladničce a je určená k rychlejší spotřebě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!