Dánské masové kuličky frikadeller se šťouchanými libečkovými bramborami, červeným zelím a remuládou

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Masové kuličky frikadeller:
500 g mletého vepřového masa
1 cibule
1/4 červené papriky
1/4 žluté papriky
1/4 zelené papriky
1/4 oranžové papriky
1 lžíce másla
1 vejce
mléko
1 žemle
sůl
pepř
oregano
rostlinný olej
(Šťouchané brambory)
500 g brambor
libeček
voda
sůl
ořech másla
(Dušené červené zelí na dánský způsob)
1 sterilované červené zelí
1 červená cibule
40 g másla
mletý pepř
cukr
citronová šťáva
sůl
rybízová marmeláda dle chuti
remuláda:
1 šálek majonézy
1/2 jemně nasekané cibule
1/2 jemně nasekané kyselé okurky
1/4 šálku jemně nasekané čerstvé petrželky
kari koření (dle chuti a barvy)
1 lžička mletého hořčice semínka
špetka soli (podle chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso smícháme se žemlí namočenou v mléce, vejcem, na másle zpěněnou cibulí a nadrobno nakrájenou paprikou. Vše ochutíme a vytvoříme malé karbanátky, které zvolna smažíme na oleji. Podáváme je s brambory, zelím a remuládou.

  2. Brambory dáme vařit do osolené vody. Uvařené brambory scedíme a přidáme drhnutý libeček. Před podáváním brambory zlehka na rozehřáté plotně rozšťoucháme, když před tím k nim přidáme máslo.

  3. Na másle podusíme na proužky nakrájenou červenou cibuli. Přidáme nadrobno nakrájené zelí a společně s malým množstvím vařící osolené vody dusíme doměkka, až se téměř všechna voda odpaří.

  4. Pokud je třeba, znovu podlijeme a ještě dodusíme. Zelí pak ochutíme, dle chuti, citronovou šťávou, marmeládou, mletým pepřem a cukrem.

  5. Nasekáme cibuli i okurky a vše přidáme do majonézy. Postupujte pomalu a dbejte na chuťovou vyváženost, aby cibule nepřetloukla okurky a naopak. Dále remuládu doladíme kari kořením a mletým hořčičným semínkem. Dosolíme, přidáme i petržel a je hotovo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!