Cupcaky s vanilkovým krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
100 g cukru krupice
0,5 ks vanilkového cukru
2 ks vejce
50 ml mléka
50 g oleje
pár kapek citronového aroma Dr. Oetker nebo trochu kůry z bio citronu
150 g polohrubé mouky
1/3 balíčku prášku do pečiva
Krém:
170 ml mléka
50 g cukru krupice
0,5 ks vanilkového cukru
3/4 balíčku vanilkového pudinku
120 g másla nebo jiného tuku např. Zlatá Haná
Dále:
120 - 130 g marmelády nebo džemu dle vlastního výběru
Na dozdobení povrchu dle vlastního výběru:
marcipánové ozdůbky
bonbony Jahůdka
čerstvé ovoce
kandované třešně
višně v rumu
cukrářské posypy
čokoozdoby
lístky meduňky nebo máty
atd.

Postup přípravy receptu

  1. V míse vyšleháme do husté bělavé pěny cukr, vanilkový cukr a celá vejce, nakonec dáme pár kapek citronového aroma nebo kůru. Pak už opatrně a pomalu při nejnižších otáčkách, střídavě a po částech přidáváme olej, mléko a prosátou polohrubou mouku. Do zbytku mouky vmícháme prášek do pečiva a přidáme až nakonec. Do muffinového plechu vložíme papírové košíčky vhodné na pečení, rozdělíme do nich těsto, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po upečení vyjmeme a odložíme na mřížku.

  2. Do vlažného mléka přidáme cukr, vanilkový cukr a pudinkový prášek, dobře prošleháme a za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Kastrůlek ihned přikryjeme přilnavou fólií a necháme vychladit. Můžeme to urychlit vložením do studené vodní lázně.

  3. Vychlazený pudink přendáme do mísy, nejraději ručním šlehačem trochu prošleháme a v průběhu dalšího šlehání přidaváme po menších kouscích máslo o přibližně stejné teplotě, jako je pudink. Máslo vyndáme z lednice v předstihu. Vyšleháme lehký a hladký krém, kterým naplníme zdobící sáček s kovovou vroubkovanou špičkou.

  4. Vykrajovačem středů uděláme doprostřed dortíků prohlubně, které naplníme marmeládou nebo džemem. Povrch dozdobíme krémem a ozdůbkami, dle vlastního výběru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!