Cuketový makovec

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 středně velká cuketa
sůl
citronová šťáva
1,5 hrnku mletého máku
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek ovesných vloček
4 vejce
1,5 cukru krystal
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku mléka
100 g zakysané smetany
2 lžičky holandského kakaa
1 lžička mleté skořice
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
pár kapek vanilkové esence
máslo
hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

Postup přípravy receptu

  1. Cuketu škrabkou oloupeme, zbavíme jádřince, nastrouháme do misky na hrubém struhadle, posolíme špetkou soli, pokapeme citronovou šťávou, lehce promícháme a necháme vypotit.

  2. Celá vejce vyšleháme s cukrem. Pomalým přiléváním zašleháme olej, poté smetanu a mléko. Přidáme esenci. Vypocenou cuketu mírně ještě vymačkáme a všechnu tekutinu zamícháme do těsta.

  3. Ovesné vločky v mixéru rozmixujeme a smícháme všechny sypké suroviny (mák, mouka, vločky, kakao, skořice, kypřidla). Tuto směs vmícháme do tekuté směsi z vajec a nakonec vmícháme i nastrouhanou cuketu.

  4. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C. Já pekla 50 minut, zkoušíme špejlí, zda na ni těsto neulpívá.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!