Cuketové zelí

Recepty, Přílohy

Suroviny

1 kg mladé neloupané cukety
150 g oloupané brambory
100 g uzeného špeku
2 střední cibule nebo jedna veliká
sůl
pepř mletý
drcený kmín
cukr krupice
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Mladé omyté cukety nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, osolíme, promícháme a necháme chvíli stát.

  2. Mezitím najemno pokrájíme dobře vyuzený špek s cibulí a v kastrolu společně osmažíme lehce dozlatova.

  3. Z nasolené cukety slijeme přebytečnou vodu (nevymačkáváme) a dáme do kastrolu, kam přidáme i najemno nastrouhané brambory. Dochutíme drceným kmínem, pepřem a promícháme.

  4. Pod poklicí po zahřátí dusíme na mírném ohni cca 5 minut, za občasného promíchnutí ode dna. To cuketě i bramborám bohatě stačí, cuketa zůstane na skus a nebude z ní kaše a brambora nám ji pěkně zahustí, takže na talíři z cuketového zelí můžeme udělat úhledný kopeček, který se po talíři nerozlije.

  5. Nakonec dle chuti osladíme a dokyselíme, případně ještě osolíme a můžeme podávat.

  6. Podáváme s pečeným nebo dušeným masem, uzeným, opečenou uzeninou a samozřejmě knedlíkem dle vlastního výběru nebo bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!