Čokolískový dort bez mouky

Recepty, Dorty

Suroviny

250 g lískových ořechů
250 g hořké čokolády (minim. 50%)
250 g másla
250 g krupicového cukru
8 vajec

Postup přípravy receptu

  1. Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni.

  2. Žloutky a cukr ušleháme do husté pěny. Lískáče dáme na suchý plech do trouby, rozehřáté na 160°C a necháme je tam cca 7 minut, ne déle. Potom, po částečném vychladnutí, je rukama odšlupkujeme. Poté je pomeleme na jemno.

  3. Do žloutkové pěny vmícháme vychladlou čokoládu s máslem. Přidáme pomleté ořechy. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh. Ten pak zlehka vmícháme do těsta.

  4. Dortovou formu vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou.

  5. Těsto přemístíme do formy a stěrkou uhladíme. Vložíme do trouby a pečeme při 160°C (ne horkovzduch!!, horní+spodní ohřev) cca 45 minut. Těsto má svrchu popraskat, ovšem uvnitř má zůstat vlhké až mokré.

  6. Můžeme dát čokopolevu: 33% šlehačku přivedeme k bodu varu, ale nevaříme, a v ní rozpustíme 75% hořkou čokoládu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!