Cizrnový salát s celerem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

2 plechovky cizrny (či cca 1/2 kg do měkka vařené cizrny)
1/2 hrnku (80 g) slunečnicových semínek
1 větší mrkev
2 stonky řapíkatého celeru (ev. můžete použít trochu méně bulvového)
3 - 4 kyselé okurky
3 zelené cibulky nebo 1 střední bílá cibule nebo 1 šalotka
1/2 - 1 hrnek rostlinné majonézy (domácí či kupovaná, např. sojanéza od Kalmy)
1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí (tebi, pozor, nejedná se o klasické pekárenské droždí)
2 - 5 lžic nadrobno nasekaných mořských řas nebo 1 větší svazek čerstvého kopru
pepř
černá sůl

Postup přípravy receptu

  1. Cizrnu slijte, dobře opláchněte, dejte do větší mísy a mačkadlem na brambory ji rozmačkejte tak, aby některé kuličky byly skoro na kaši, ale většina jich zůstala jen lehce poškozená, hehe.

  2. Slunečnicová semínka nasekejte na prkýnku velkým nožem a přidejte k cizrně.

  3. Mrkev, celer, okurku a cibuli nasekejte na větší kusy, dejte do mixéru (food procesoru) a párkrát zapulzujte.

  4. Kousky zeleniny by neměly být větší než třeba hrášek (můžete to samozřejmě udělat i nožem na prkénku, jen je to trochu otrava). Pokud používáte jarní cibulku, nasekejte ji nožem na menší kousky.

  5. Zeleninu přidejte k cizrně, prisypte droždí, pepř a sůl a mořské řasy (/kopr) - doporučuji začít s menším množstvím a postupně přidávat.

  6. Stejně tak je to s majonézou - začněte s půl hrnkem a postupně přidávejte.

  7. Vše dobře promíchejte, ochutnejte a dochuťte (řasami, majonézou, pepřem, solí...).

  8. Jezte s dobrým opečeným pečivem a zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!