Cizrnová pomazánka

Recepty, Pomazánky

Suroviny

90 g cizrny v nevařeném stavu (vařené asi 180g)
2 lžíce olivového oleje (řepkový, sojový…)
1 lžička sojové omáčky Tamari
1 lžíce octa
50 g cibule
60 g rajského protlaku (pyré) bez cukru
Lžička sušeného libečku
15 g mletého lněného semínka
Mořská sůl

Postup přípravy receptu

  1. Příprava cizrny: Cizrnu necháme 5-8 hodin namočenou ve vodě (nejlépe i déle – přes noc) a poté slijeme. Vodu z namáčení luštěnin vždy vyléváme.

  2. Cizrnu zalijeme studenou vodou, do které můžeme přidat kousek řasy kombu-řasy zlepšují stravitelnost luštěnin a také dodávají minerály. Vaříme ji 1 hodinu a solíme až ke konci vaření.

  3. Uvařenou cizrnu rozmixujeme s olejem, octem, solí a trochou sojové omáčky do hladkého krému. Poté přidáme rajčatový protlak a spařenou cibulku (cibulka se nakrájí na jemno a zalije se horkou vodu, nechá se v ní asi 1 – 3 minuty máčet a pak se slije). Pokud jde mixér v průběhu přípravy ztuha, zejména při mixování cizrny, můžeme přidat trochu horké vody, ale jen tolik, aby byl zachován chod mixéru.

  4. Na závěr do pomazánky přidáme lněné semínko a libeček, který promneme v dlani na prášek.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!