Citronový krémeš

Recepty, Moučníky

Suroviny

7 vajec
30 dkg pískového cukru
10 lžic vlažné vody
20 dkg polohrubé mouky
4 navršené lžíce maizeny
1/2 l krystalového cukru
3/4 l vody
2 citrony

Postup přípravy receptu

  1. 3 žloutky a 10 dkg cukru písek vyšleháme do pěny. Postupně přidáme 10 lžic vlažné vody a polohrubou mouku. Nakonec jemně vmícháme do těsta vyšlehaný tuhý sníh. Na vymaštěný (sádlem) a polohrubou moukou vysypaný plech (nebo pečící papír) vylijeme těsto a dáme o předehřáté trouby. Pečeme na 170 stupňů přibližně 30 min. (já upečené těsto hlídám tak, že když vidím, jak se okraje těsta jemně odchylují od plechu, vím, že je těsto upečeno). Dokud se nám těsto peče, připravíme náplň.

  2. Do půl litru vody nasypeme půl litru krystalového cukru a dáme vařit. Nastrouháme do ní kůru z jednoho citronu (který pořádně omyjeme), pak vymačkáme z dvou citronů šťávu (přecedíme) a přidáme do cukrové vody.

  3. 4 navršené lžíce maizeny rozmícháme v 1/4 l studené vody a pomalu lijeme do vařící sladké - citronové vody, krásně nám zhoustne. Opatrně vmícháme do hmoty 4 žloutky (dáváme pozor, aby se nesrazily), odstavíme. Náplň je hotová.

  4. Hotovou náplň nalijeme na upečené těsto, nakonec vyšleháme ze 4 bílků tuhý sníh a přidáme do něj zbylý cukr písek.

  5. Vyšlehané bílky s cukrem natřeme na náplň a dáme slabě zapéct. Krájíme opatrně ještě teplé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!