Citronový koláček

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g zakysané smetany
110 g másla
250 g hladké mouky (2 šálky)
1 lžička sody
1 lžíce cukru krupice
Náplň:
1,5 citrónu
150 - 200 g krupicového cukru nebo třtinového cukru dle chuti (1 šálek)
Na potření:
1 žloutek

Postup přípravy receptu

  1. Smetanu s cukrem, sodou a rozpuštěným máslem utřeme a pak po malých dávkách přidáváme mouku, až získáme hladké, ne moc nelepivé těsto. Pak můžeme odložit do lednice, aby nám máslo zatuhlo a s těstem se lépe pracovalo.

  2. Citrony dobře omyjeme a pokrájíme i s kůrou na co nejmenší kousky a rozmixujeme na kaši. Přidáme šálek cukru a zamícháme. Pozor - velmi pečlivě odstraňte pecičky - ne bílá dužina, ale pecičky způsobují hořkost citronu. Pokud nemáte výkonný mixer nejdříve citron ostrouhejte, pokud nemáte mixer vůbec, nastrouhejte citron celý.

  3. Těsto rozdělte na 2 části a jednu rozválejte, nebo natlačte do vymazané koláčové formy asi 26 cm a vytvořte asi 2 cm vysoký okraj. Na těsto nalijte citronovou náplň a přikryjte druhou částí těsta.

  4. Povrch pomažeme žloutkem, propícháme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!