Citronový koláček
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g zakysané smetany
- 110 g másla
- 250 g hladké mouky (2 šálky)
- 1 lžička sody
- 1 lžíce cukru krupice
- Náplň:
- 1,5 citrónu
- 150 - 200 g krupicového cukru nebo třtinového cukru dle chuti (1 šálek)
- Na potření:
- 1 žloutek
Postup Citronový koláček
Postup přípravy receptu
-
Smetanu s cukrem, sodou a rozpuštěným máslem utřeme a pak po malých dávkách přidáváme mouku, až získáme hladké, ne moc nelepivé těsto. Pak můžeme odložit do lednice, aby nám máslo zatuhlo a s těstem se lépe pracovalo.
Citrony dobře omyjeme a pokrájíme i s kůrou na co nejmenší kousky a rozmixujeme na kaši. Přidáme šálek cukru a zamícháme. Pozor - velmi pečlivě odstraňte pecičky - ne bílá dužina, ale pecičky způsobují hořkost citronu. Pokud nemáte výkonný mixer nejdříve citron ostrouhejte, pokud nemáte mixer vůbec, nastrouhejte citron celý.
Těsto rozdělte na 2 části a jednu rozválejte, nebo natlačte do vymazané koláčové formy asi 26 cm a vytvořte asi 2 cm vysoký okraj. Na těsto nalijte citronovou náplň a přikryjte druhou částí těsta.
Povrch pomažeme žloutkem, propícháme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny.