Citronovo-mrkvový koláč / bábovka

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 g mrkve jemně nastrouhané
citronová kůra z jednoho velkého citronu
90 ml citronové šťávy z jednoho velkého citronu
1 vanilkový cukr
300 g cukru krupice, lze ubrat
120 g rozpuštěného másla
3 větší vejce (nebo 4 menší)
400 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva

Postup přípravy receptu

  1. K jemně nastrouhané mrkvi do mísy přistrouháme i žlutou část z dobře očištěného velkého citronu (můj použitý bio citron vážil 200 gramů).

  2. Přidáme cukry, vejce a dobře promícháme, vmícháme citronovou šťávu, rozpuštěné máslo a nakonec i mouku smíchanou s kypřidlem.

  3. Těsto přendáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovky nebo třeba do dortové formy a vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů zhruba na cca 35-40 minut. Vyzkoušíme špejlí.

  4. Po zchladnutí můžeme buchtu nebo bábovku přelít citronovou polevou nebo posypat moučkovým cukrem. Vše dle vlastní chuti.

  5. Buchta je vláčná po mrkvi a voňavá po citronu, cukr můžeme upravit dle vlastní chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!