Citronové řezy velmi zvláštní

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 žloutky
1 kysaná smetana (200 ml)
1 kelímek cukru krupice (od smetany - 200 g)
2 kelímky polohrubé mouky (300 g)
200 g tuku (Hera)
1 lžička sody
2 lžíce kakaa
Náplň:
4 bílky
1 kelímek cukru krupice (200 g)
1/2 dl vody
1 citron (o váze asi 100 g, nejlépe BIO)

Postup přípravy receptu

  1. Utřeme tuk s cukrem, přidáme žloutky, pak vše ostatní. Těsto rozdělíme na 2 poloviny a každou rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Oba plechy upečeme ve vyhřáté troubě asi 8 minut na 170°C. Dáme vychladnout a připravíme náplň.

  2. Cukr s vodou vaříme asi 5 minut na hustý sirup. Ušleháme bílky do hustého sněhu a pomalým pramínkem do něj pomalu přiléváme horký cukrový rozvar. Do takto našlehaného sněhu nastrouháme celý citron. Žlutou kůru strouháme na jemnějším struhadle, bílou kůru a dužinu na hrubším (jako strouháme jablka do závinu). Dáme pozor, abychom včas vyndali pecičky, byly by hořké.

  3. Dvě třetiny hotové náplně rozetřeme na vychladlý plát těsta, přikryjeme druhým plátem a povrch potřeme zbylou náplní. Povrch můžeme dozdobit třeba strouhanou čokoládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!