Chřestovo-hrášková krémová polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- cca 25 stonků zeleného chřestu
- 1 hrnek (250ml) mraženého hrášku
- 1 malá cibule nebo půlka středně velké
- 2 stroužky česneku
- 1 dl smetany ke šlehání
- cca 300 ml vývaru nebo vody
- sůl dle chuti
- olej dle potřeby
- semínka černého sezamu na ozdobu
Postup Chřestovo-hrášková krémová polévka
Postup přípravy receptu
-
Chřest nakrájejte na zhruba centimetrové špalíčky (dřevnaté konce odstraňte), česnek a cibulku na drobno. V hrnci na dně rozpalte malé množství oleje, na kterém osmahněte cibulku, česnek i chřest, dokud vše nezačne zlátnout. Poté podlijte vývarem nebo vodou (tak, aby bylo vše ponořené, ale ne víc) a přiveďte k varu. Vařte do změknutí chřestu, což trvá asi 10 minut.
Poté odstavte, nasypte ještě mražený hrášek a krátce prohřejte. Případnou nadbytečnou vodu slijte (nevyhazujte!) a zeleninu rozmixujte na hladké pyré, které můžete případně zase zpátky naředit vodou, kterou jste nechali stranou. Dochuťte solí a zjemněte troškou smetany. Můžete doladit ještě i dalším česnekem.
Podávat můžete například s česnekovými krutony a semínky černého sezamu. Pokud budete chtít, aby byla polévka sytější nebo nahradila hlavní jídlo, naservírujte třeba ještě ztracené vejce, jako jsem to udělala já:-)