Chřestovo-hrášková krémová polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

cca 25 stonků zeleného chřestu
1 hrnek (250ml) mraženého hrášku
1 malá cibule nebo půlka středně velké
2 stroužky česneku
1 dl smetany ke šlehání
cca 300 ml vývaru nebo vody
sůl dle chuti
olej dle potřeby
semínka černého sezamu na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Chřest nakrájejte na zhruba centimetrové špalíčky (dřevnaté konce odstraňte), česnek a cibulku na drobno. V hrnci na dně rozpalte malé množství oleje, na kterém osmahněte cibulku, česnek i chřest, dokud vše nezačne zlátnout. Poté podlijte vývarem nebo vodou (tak, aby bylo vše ponořené, ale ne víc) a přiveďte k varu. Vařte do změknutí chřestu, což trvá asi 10 minut.

  2. Poté odstavte, nasypte ještě mražený hrášek a krátce prohřejte. Případnou nadbytečnou vodu slijte (nevyhazujte!) a zeleninu rozmixujte na hladké pyré, které můžete případně zase zpátky naředit vodou, kterou jste nechali stranou. Dochuťte solí a zjemněte troškou smetany. Můžete doladit ještě i dalším česnekem.

  3. Podávat můžete například s česnekovými krutony a semínky černého sezamu. Pokud budete chtít, aby byla polévka sytější nebo nahradila hlavní jídlo, naservírujte třeba ještě ztracené vejce, jako jsem to udělala já:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!