Chonek lejkech (medovník)
Recepty, MoučníkyPostup Chonek lejkech (medovník)
Postup přípravy receptu
-
Nedávno mě najednou popadla naprosto neodolatelná chuť na něco sladkého a přemýšlela jsem, co upeču, aby to bylo nenáročné na suroviny a zvládla to z toho, co dům dá. Vzpomněla jsem si, že jsme si jako malá holka opsala od tety z judejské kuchařky recept na medovník. Jedná se o úplně jednoduchou buchtu, kterou vylijete dle receptu do dortové formy, já ji nalila na plech. Po prvním ochutnání jsem byla zklamaná. Buchta byla sice krásně nadýchaná a heboučká, ale připadala mi dost suchá. Ovšem na druhý den krásně zvláčněla a já se jí mohla užrat (promiňte mi ten výraz). Proto jsem se rozhodla, že se s vámi o recept podělím.
Tady je: Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh, přidáme žloutky a dál šleháme. Za stálého míchání přidáváme mouku a prášek do pečiva. Nakonec přidáme rozpuštěný ale vychladlý med. Hmotu dáme do vymaštěné dortové formy (já ji vylila na plech) na pečicí papír.
Pečeme při teplotě 200°C asi 40 minut.