Chana masala (cizrna po indicku)

Recepty, Luštěniny

Suroviny

3 lžíce oleje
1 lžička římského kmínu
1 lžička černého hořčičného semínka
kousek chili papričky
10 celých kari lístků (zelené lístky)
1 cibule
2 stroužky česneku
asi 2 cm čerstvého zázvoru
2 rajčata, pokrájená na kostičky
mleté chili koření dle chuti
čerstvě umletý pepř dle chuti
½ lžičky kurkumy
½ lžičky mletého koriandru
2 lžičky směsi kořen chana masala (nebo 1 bobkový list, 3 hřebíčky, 2 zelené kardamomy, 2 cm kousek celé skořice, ½ lžičky fenyklu)
sůl
2 hrnky uvařené cizrny

Postup přípravy receptu

  1. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm asi 30 sekund rozvonět římský kmín a hořčičné semínko. Poté přidáme chilli papričku a kari lístky a mícháme dalších asi 15 sekund. Přidáme drobně nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji necháme zezlátnout. Poté přidáme prolisovaný česnek a jemně nastrouhaný zázvor a ještě minutu restujeme.

  2. Přisypeme nakrájená rajčata a za stálého míchání restujeme, až jsou rajčata zcela měkká a rozvařená téměř na kaši. Zasypeme koriandrem, kurkumou a směsí chana masala (nebo přidáme zbývající koření).

  3. Přisypeme uvařenou cizrnu, osolíme a přilijeme tolik vody, aby vznikla hustší omáčka. Osolíme podle chuti a 10 minut na malém plameni povaříme, aby se propojily chutě.

  4. Kdo má rád husté omáčky, může část odebrat, rozmixovat a vmíchat do zbývající směsi. Podáváme s rýží nebo chlebovými plackami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!