Dort s jahodami/jiným ovocem

Recepty, Dorty

Suroviny

3 vejce
150 g polohrubé mouky
150 g cukru na pečení
1 pomazánkové máslo
50 g cukru
50 g hrubě strouhané čokolády na vaření
1 šlehačka
jahody na ozdobu (na tento cca 0,5 kg)
dortové želé na pomazání ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si vymažeme a vysypeme dortovou formu. Dáme předehřát troubu tak na 170°C.

  2. Pak ve šlehači dáme vyšlehat bílky, do nich přidáme třetinu cukru, pak postupně přidáváme po jednom žloutku a po částech zbylý cukr. Na konec jemně vmícháme mouku. Dáme péci cca na půl hodiny, kontrola špejlí. Po upečení necháme krátce vychladnout, pak vyndáme z formy a necháme do vystydnout na drátěné mřížce.

  3. Potom si nejdřív ušleháme šlehačku. Pak si umícháme pomazánkové máslo (můžete zkusit i riccotu, ale je méně slaná, a to potom dělá i výtečnou a zajímavou chuť) s cukrem a čokoládou, nakonec zlehka vmícháme vyšlehanou smetanu (možno do ní přidat i ztužovač).

  4. Upečený piškot pomažeme trochu nějakou dobrou marmeládou - já měla k dispozici takové lahůdky jako višňovou s čokoládou nebo citronovou s vaječným likérem, ale dejte dle své chuti.

  5. Dort potom nejlépe vsadíme do dortové obruče, ve které naplníme krém. Tu můžeme poté sejmout, na konec poskládáme jahody. Způsob jak, nechávám na představivosti každé kuchařinky. Mě se líbil tento, je ale zase náročný na množství. Nakonec uvařím dortové želé a širokým štětcem (mašlovačkou) pomažu ovoce, získá lesk a neosychá.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!