Černá čočka s kořenovou zeleninou - příloha či teplý salát

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

60 g mrkve - očištěné
60 g celeru - očištěného
máslo nebo olej
1 plnější lžička rajského protlaku
voda nebo vývar
posekané bylinky dle chuti nebo koření
sůl, případně sojová omáčka
150-200 g černé čočky - předem uvařené

Postup přípravy receptu

  1. Na másle (oleji) osmažíme dorůžova na nudličky pokrájenou mrkev a celer, ke které přidáme krátce osmažit protlak. Přilijeme trošku vody (vývaru), abychom měli protlak v krémové konzistenci a dochutíme buď čerstvě nasekanými bylinkami: tymián, libeček, petrželka..., přidat můžeme i maličko česneku a pokud se místo bylinek rozhodneme pro koření, můžeme dochutit adžikou, čubricou...

  2. Směs osolíme nebo dochutíme sojovou omáčkou a vmícháme vařenou černou čočku, kterou necháme v zelenině prohřát.

  3. Podáváme samostatně, s vejcem natvrdo nebo volským okem, ale výborné i jako příloha k rybě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!