Telecí dušené se žampiony na pivu nebo víně

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

500 g telecího masa
čerstvé menší žampiony cca 12 ks
1 pórek (bílá část)
3 stroužky česneku (menší)
100 g anglické slaniny nakrájené na kostičky
200 ml světlého piva nebo bílého vína
200 ml bujónu nebo vývaru
4 bobkové listy
pár snítek tymiánu
2 PL hladké mouky
olej
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Telecí maso nakrájíme na kostky, osolíme a po menších částech postupně opékáme do hněda na pánvi s rozehřátým olejem. Opečené maso přendaváme do pekáčku. Pokud je potřeba, přidáme pár kapek oleje, slaninu, nakrájený pórek a na poloviny nebo čtvrtky nakrájené žampiony. Orestujeme a nakonec přidáme posekaný česnek. Osolíme. Zaprášíme moukou, zarestujeme a zalijeme pivem nebo vínem. Necháme z části odpařit a přilijeme vývar, provaříme.

  2. Zhoustlou omáčku nalijeme na maso v pekáčku, přihodíme tymián a bobkové listy a vložíme přiklopené do trouby rozpálené na 180°C. Dusíme 1,5 hodiny. Během té doby podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou. Pro zjemnění omáčky můžeme nakonec přidat slabý plátek másla.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!