Bylinková houbovka se slaninovými knedlíčky

Recepty, Polévky

Suroviny

2 hrsti pokrájených hub (mohou být žampióny)
50 g másla
1 červená jarní mrkev i s natí
1 hrst petrželové natě
1 hrst čerstcých šalvějových lístků
několik lístků čerstvé bazalky
4 kuličky nového koření
5 pepřů
1 lžička kmínu - vše mleté nebo drcené
sůl
1,5 – 2 litry drůbežího vývaru
hrst šikmo pokrájených listů cibulové natě – asi 2 – 3 cm dlouhé
Suroviny na knedlíčky do polévky:
2 rohlíky
2 vejce
125 g hrubé mouky
1 hrst petrželové natě
2 polévkové lžíce posekané zelené cibulky
1 lžíce posekaných lístků šalvěje
1 lžíce posekaných lístků bazalky
2 lžíce drobně nasekané uzené slaniny (špeku)
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozpustíme máslo, do rozehřátého másla vysypeme nakrájenou červenou cibuli, na kousky pokrájené houby a na kolečka posekaný kořínek mrkve. Přidáme na chuť trochu postříhané petrželové natě, zaprášíme kmínem, kořením a lžičkou soli a smažíme.

  2. Je-li vše osmažené a začíná se chytat dna hrnce, dolijeme vroucí vývar a vaříme vše do měkka. Na konci před odstavením vmícháme zbytek posekané petrželové natě, řezy z cibulové natě a šalvějové lístky vcelku (na ozdobu). Na talíř položíme 3–4 knedlíčky a přelijeme houbovkou.

  3. Knedlíčky: Rohlíky pokrájíme na malé kostičky, vyklepneme do nich dvě vejce, přidáme mírně opečenou slaninu, hrubou mouku, zelené natě nadrobno posekané a mokrýma rukama uhněteme těsto (Tekutinu jako mléko apod. nemusíme přidávat, vlhké jsou dost – jen kdo chce, může zadělat těsto ze žloutků a z bílků vyšlehat sníh, který přidá nakonec před hnětením). Vaříme cca 15–20 minut ve slané vodě, scedíme, propláchneme vlažnou vodou a vložíme do talířů podle porcí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!