Omáčky A, B, C (ananasová, brokolicová, bylinková, celerová, cibulová)

Recepty, Omáčky

Suroviny

Ananasová omáčka:
malá konzerva ananasu
30 g hladké mouky
kelímek smetany
sůl, podle chuti i pepř.
Brokolicová omáčka:
1 lžička másla nebo rostlinného tuku
1 cibule
1 hlava čerstvé nebo balíček mražené brokolice
půl hrnku mléka (hodí se i sójové)
sůl + koření podle chuti
2 - 3 lžíce instantní kukuřičné nebo rýžové kaše, rozmíchané v hrnku vody
Bylinková omáčka našich babiček:
2 hrsti libovolných bylinek (směs petržele, kerblíku, estragonu, řebříčku, libečku apod.)
5 cibulek šalotek
lžíce postrouhaného křenu
voda na podlití (může být i smetana, acidfilní mléko apod.)
cukr, sůl, ocet
3 zrnka bílého pepře
80 g máslové jíšky
Celerová základní omáčka:
40 g sádla
60 g hladké mouky
200 g celeru + celerová nať
cibule
sůl
citr.ónová šťáva
kelímek kysané smetany (nebo mléko)
Cibulová omáčka s vínem od Rettigové:
1 cibule
lžíce másla
lžička hladké mouky
2 lžíce ustrouhaného chleba
sklenka bílého vína + 2 sklenky vývaru
1 lžička octa
cukr na karamel
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Ananasová omáčka: Ananas pokrájíme na menší kousky, vložíme do hrnečku s částí kompotové šťávy naředěné vodou a přivedeme k varu, povaříme doměkka, necháme částečně vydusit, před dovařením zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme smetanou, prohřejeme do zhoustnutí omáčky. Je-li omáčka moc hustá, přilejeme trochu vody. Ochutíme solí a případně pepřem. Podáváme na pečenou drůbež (několik lžic výpeku můžeme přidat do omáčky před jejím dovařením).

  2. Brokolicová omáčka: Na tuku zpěníme cibuli, přidáme brokolici, zalijeme mírně vodou, přidáme sůl, koření a 10 minut povaříme. Zalijeme mlékem a po částech (podle potřeby) ve vodě rozšlehanou instantní kaší. Poté 3 minuty povaříme a podáváme. Hodí se k pečenému kuřeti a k bramborům i rýži.

  3. Bylinková omáčka našich babiček: Směs bylinek jemně posekáme a postupně do světlé a řídké máslové jíšky přidáme společně s posekanými šalotkami, křenem, zrnky bílého pepře, podlijeme vodou (můžeme ale i sladkou smetanou, nebo vodou naředěnou a prošlehanou zakysankou i acidofilním mlékem). Přichutíme solí, pepřem a octem. Dobře prohřejeme a s knedlíkem podáváme k vařenému, pečenému a grilovanému masu všeho druhu.

  4. Celerová základní omáčka: Na rozpálené sádlo vložíme celer pokrájený na lístečky společně s cibuli a dusíme doměkka. Pak zasypeme moukou, společně opražíme, zředíme vodou a povaříme. Směs protřeme přepasírujeme přes sítko (nebo rozšleháme tyčovým mixérem), zahustíme smetanou, ochutíme citronovou šťávou (místo vody můžeme použít kyselejší bílé víno, pak ale nedáváme citr. šťávu).

  5. Cibulová omáčka s vínem od Rettigové? Cibulku usekáme a osmahneme, zčervenalou zaprášíme moukou a strouhaným chlebem, osmahneme dohněda, zalijeme vývarem, přidáme víno a povaříme. Do omáčky přidáme upražený cukr (karamel, který nejprve zalijeme vodou a rozvaříme), omáčku podle chuti okyselíme a osolíme. Podáváme k plátkům sekané pečeně nebo k hovězímu masu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!