Buchtičkový koláč k uždibování

Recepty, Moučníky

Suroviny

600 g polohrubé mouky
špetka soli
1 lžíce krupicového cukru
1 sáček sušeného droždí
2 vejce
90 g másla
250 ml mléka
jahodová náplň:
0,5 sáčku jahodového pudinkového prášku
1 lžíce krupicového cukru
200 ml mléka
hrst čerstvých jahod
reveňová náplň:
5 ks silnějších řapíků rebarbory
cukr dle chuti
hrst strouhaných vlašských ořechů
na dohotovení:
1 vejce na potření
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Vlastně je to koláč spečený z velkého počtu buchtiček ve tvaru jednoduše tvarovaných oušek s přiznanou náplní. Vtipně složené kousky (viz náš recept) se vkládají do kruhové koláčové formy v soustředných kruzích od obvodu směrem ke středu a ve vyhřáté troubě se vzápětí spečou do podoby velkolepé růže. Přes to se od sebe nakonec dají snadno oddělovat, což je princip známý např. u kynutých buchet z pekáče. Výsledem vašeho snažení tedy bude koláč, ze které si může každý libovolně uždibovat dle gusta jednotlivé lístky a vybírat dokonce může z různých náplní.

  2. V našem případě jsme použili navinulou rebarborovou zahuštěnou ořechy, která si uchová nazelenalé zbarvení (lze je zvýraznit gelovou barvou), a růžovou pudinkovou s jahodami. Výborné jsou ovšem i slané nádivky, např. růžová šunková se sýrem a obdobně nazelenalá špenátová. Místo sladkého moučníku ke kávě pak získáte výbornou vydatnou letní večeři, která předčí i nejlepší pizzu. Podávat ji lze s čerstvým zeleninovým salátem.

  3. Náš tip:Naplněná ouška z kynutého těsta skládejte do formy vytřené máslem v soustředných kruzích od obvodu ke středu, ale nestlačujte je příliš k sobě. Vyplatí se mezi nimi ponechat malou vůli, protože dokynou a především při pečení nabydou ještě na objemu.

  4. Jak na to krok za krokem:Ve větší míse promíchejte mouku s cukrem, sušeným droždím a špetkou soli, do důlku uprostřed rozklepněte vejce, přidejte rozehřáté vlažné máslo a mírně ohřátým mlékem zadělejte těsto. Dobře vyhnětené (musí být pěkně vláčné) přikryjte v míse utěrkou či fólií a nechte je v teple vykynout na dvojnásobek.

  5. Než těsto vykyne, připravte reveňovou náplň: Oloupané řapíky rebarbory nakrájejte na 1 cm velké špalíčky, zasypte je v kastrůlku cukrem a nechte je podusit za občasného promíchání doměkka (dle potřeby lze přidat vodu). Po odstavení vmíchejte do hustého pyré nasekané ořechy a nechte hmotu vychladnout.

  6. Dále připravte jahodovou náplň: V rendlíku promíchejte cukr s pudinkovým práškem, přilijte mléko a přiveďte vše za stálého míchání k varu. Hustý pudink provařte, po odstavení do něj vmíchejte drobně pokrájené jahody a nechte vše vychladnout.

  7. Vykynuté těsto na válu krátce přehněťte a vyválejte z něj plát silný 3 až 5 mm, ze kterého vypíchnete kolečka o průměru 5 až 6 cm. Do středu každého naložte lžičkou trochu jahodové náplně, plátek pak přehněte napůl, postavte ho přeloženou hranou dolů (náplň směřuje nahoru), oba cípy přehněte k sobě a prsty je seštípněte. Ouško kapkovitého tvaru s přiznanou náplní nahoře vložte do koláčové formy o průměru 26 cm vytřené řádně máslem (oblou stranou je přiložte k boku) a vedle postupně přikládejte další. Druhý kruh směrem ke středu formy vyplňte oušky plněnými reveňovou náplní, ale kousky můžete v kruzích také střídat. Volný střed pak vyplňte dvěma naplněnými kousky ve tvaru písmene C, jež do sebe zaklesnete.

  8. Naplněnou formu přikryjte fólií a obsah nechte v teple cca 30 minut dokynout. Povrch pak potřete rozšlehaným vejcem a v troubě vyhřáté na 180°C koláč upečte dorůžova (cca 25 až 30 minut). Hotový nechte ve formě vychladnout a před podáváním a dělením na výseče jej poprašte moučkovým cukrem. Realizátorka receptu: Marcela Matyášová Foto: Jiří Savinec Editor: Jaroslav Volný


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!