Bublanina pro pokročilé

Recepty, Moučníky

Suroviny

700 g krásných čerstvých úplně zralých tmavých třešní s peckami
6 vajíček
1 vanilínový cukr
200 g cukru krystalu
100 ml vlažné vody
100 ml slunečnicového oleje (ne řepkový, ne olivový)
300 g polohrubé mouky
1 KL citronové šťávy nebo nápojový citronový koncentrát (do jahodové bublaniny ne)
1 KL nastrouhané citronové kůry (do jahodové bublaniny ne)
1 KL jedlé sody (nenahrazovat práškem do pečiva)
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Uděláme velmi pevný sníh ze šesti bílků, špetky soli a dvou plných lžic pískového cukru. Dáme do lednice. Dejte si na sněhu záležet, musí být tuhý.

  2. Šest žloutků pomalu šleháme a postupně přidáváme odvážený krystal, vanilkový cukr a také postupně, jak nám to houstne, také vlažnou vodu. Vyšleháme doběla a pomalu za stálého šlehání přiléváme olej. Když je všechno ušleháno, pomalu za stálého šlehání po lžících přidáváme mouku. Když nám zůstanou tak tři nebo čtyři lžíce mouky, přidáme do ní mocca lžičku jedlé sody, rozmícháme a přidáme k těstu. Ještě chvilku jemně prošleháme a už jenom ručně pomalu a opatrně vmícháme sníh.

  3. Na plech dáme trošku oleje, na něj pečící papír, aby neklouzal, papír potřít olejem a vysypat hrubou moukou. Takto se nic nepřilepí a zespoda bude bublanina zlatavá. Vylijeme těsto, musí být tak polotekuté, dáme třešně a šup do trouby. Pečeme na střední příčce 15 minut na 210°C seshora i zespoda a potom na 180°C dalších 25 minut jenom spodní ohřev.

  4. Řiďte se svoji troubou, tento způsob pečení je pro klasické elektrické trouby ještě s ohřevnými tělesy, ne pro horkovzdušnou. Pečení v horkovzdušné troubě: na střední příčce 180°C 12 minut a potom na 160°C dalších 15 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!