Bosáky - knedlíky napůl ze syrových a napůl z vařených brambor

Recepty, Přílohy

Suroviny

1,5 kg brambor
1 vejce
sůl
lžíce bramborového škrobu (Solamyl)
hladká mouka dle potřeby.

Postup přípravy receptu

  1. Brambory rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu uvaříme ve slupce (nejlépe den předem), oloupeme a necháme úplně vychladnout. Druhý den druhou polovinu brambor oškrábeme, omyjeme a jemně nastrouháme.

  2. Pak je zavážeme do čistého pevného plátna a vymačkáme z nich co nejvíc tekutiny, kterou zachytíme.

  3. Uvařené studené brambory nastrouháme najemno, přidáme vyždímané syrové brambory, slijeme tekutinu a přidáme usazený čistý škrob a ještě lžíci sušeného Solamylu. Pak vklepneme vejce, osolíme a zpracujeme těsto. Pokud se příliš matlá a nelze uválet knedlíky, zahustíme dle potřeby hladkou moukou, ale nedáváme jí moc, aby knedlíky nebyly tvrdé.

  4. Utvoříme koule, obalíme je ještě v mouce a vaříme nejlépe v páře asi 12 - 15 minut.

  5. U nás se tradičně tyto knedlíky dělají k pečené huse nebo kachně a kysanému zelí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!