Broskvovo-rybízový mřížkový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
520 g hladké mouky
1 sáček kypřícího prášku
120 g moučkového cukru
120 g másla
4 žloutky
8 polévkových lžic mléka
2 polévkové lžíce rumu
Náplň:
100 g mandlových lupínků
6 broskví
200 g rybízu
4 polévkové lžíce krupicového cukru
šťáva a kůra z 1/2 bio citronu
1/2 kávové lžičky mleté skořice
trochu mléka

Postup přípravy receptu

  1. Na vál prosejeme mouku s kypřícím práškem, přidáme moučkový cukr, máslo, žloutky, mléko a rum a vypracujeme těsto. Třetinu těsta oddělíme a dáme do lednice.

  2. Zbylé těsto vyválíme na sílu 2 - 3 mm a vložíme do koláčové formy. Dno koláče posypeme mandlovými lupínky a dáme do lednice.

  3. Zapneme troubu na 180°C.

  4. Broskve odpeckujeme a nakrájíme na osminky. Dáme do mísy, přidáme rybíz, citronovou kůru i šťávu a 3 lžíce cukru. Promícháme, vyndáme korpus z lednice a směs na něj narovnáme.

  5. Třetinu těsta co jsme měli v lednici vyndáme, rozválíme na sílu 2- 3 mm a rádýlkem nakrájíme asi centimetrové proužky. Těmi nakoso a přes sebe ozdobíme koláč.

  6. Proužky potřeme mlékem a posypeme zbylým cukrem smíchaným se skořicí. Pečeme asi 30 minut - dokud není těsto růžové.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!