Briošky různých tvarů

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 kg pšeničné mouky hladké
50 g droždí
10 g cukru do kvásku
190 g cukru do těsta
150 g margarínu
10 g soli
2 vejce do těsta
2 vejce na mašlování
30 g máku na zdobení..
Množství přibližně
3,8 dcl vody (dle vaznosti mouky)
(Doba zrání těsta je 1,5-2 hodiny. Po 40 minutách přetěžujeme.
Doporučená hmotnost 30g, 43g, 86g.
Z 1 kg mouky = 50ks po 30g, =35ks po 43g, =16ks po 86g.
Pro domácí pečení je nejvhodnější 30g a 43g)

Postup přípravy receptu

  1. Příprava kvásku (omládku) dle základního postupu.

  2. Briošky vyrábíme ze středně tuhého těsta jako na vánočky. Těsto má být dobře vyzrálé, aby se briošky dobře formovaly a hlavně držely pěkný tvar.

  3. Při domácí výrobě rozdělíme těsto na dvě části, vyválíme delší váleček,ze kterého krájíme kousky těsta, dle toho, jakou velikost vyrábíme. Z kousku těsta vyválíme pramen a formujeme na příslušný tvar. Briošky děláme stříhané nebo pletené.

  4. Stříhané briošky jsou ty, které po nakynutí a namašlování stříháme nůžkami. Nejčastěji užívané druhy jsou: hádek, špačci, zajíčci, sůvy, ježci, ptáček.

  5. Pletené briošky splétáme z pramínků. Prvním předpokladem pěkných tvarů jsou pěkné pramínky. Pramínky jsou téměř u všech tvarů na obou koncích slabší a uprostřed silnější. Přechod od slabších konců k silnějšímu středu musí být plynulý a stejnoměrný.

  6. Pletené jednoduché: točenka, rohlíček,věneček, štěpánka, šroubek, šnek, srdíčko, jidášek.

  7. Pletené složitější: hrozen, knoflík, vánočka, zoubek, barchetka, houslový klíč, tři suky a jiné.

  8. Briošky můžeme také dělat jako obyčejné pečivo, tj. rohlíčky, housky, žemličky apod. Všechno pletení a provedení musí býti jemné, tvary musí být souměrné a dokonalé.

  9. Téměř vykynuté brioškové pečivo a před pečením stejnoměrně potírá rozšlehaným vajíčkem, posypeme mákem, cukrem nebo žmolenkou.

  10. Pečeme bez páry při teplotě 230°C. Doba pečení:= 30g 8min, = 43g 11min.= 86g 16min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!