Bretaňské fazole

Recepty, Luštěniny

Suroviny

1 plechovka červené fazole
200 g Oravské slaniny
4 PL oleje
1 menší červená cibule
5 větších stroužků česneku
2 zarovnané PL hladké mouky
1 ČL sušeného tymiánu
1 ČL rozmarýnu
1 ČL petrželové natě
1 ČL majoránky
1 ČL sladké mleté papriky
1 ČL pálivé mleté papriky (jen kdo má rád ostré)
2 bobkové listy
100 ml pasírovaných rajčat
4 PL pikantního kečupu

Postup přípravy receptu

  1. Ja najprv pripravim suchu bylinkovu zmes. Ked uz varim, tak su to fofry a ked to mam dopredu nachystane, vyrazne mi to ulahci pracu. Bylinky nevynechavajme, pre chut tohto jedla su velmi dolezite. Bretonske fazule nie su mexicke a kovbojske a neviem este ake existuju a bylinky su pre ne charakteristicke. Slaninu nakrajame na hranolceky. 1 strucik cesnaku si odlozime a ostatne spolu s cibulou nasekame nadrobno.

  2. Na rozohriatom oleji vyskvarime hranolceky slaniny, pridame cibulu s cesnakom a orestujeme. Vsetko zasypeme hladkou mukou a premiesame. Niekedy ked mam slaninu velmi prerastanu, tak sa mi pusti malo tuku, takze muka mi ho uplne vsetko poberie a mam kastrol takmer suchy.

  3. Do kastrola vlejeme stavu z fazulovej plechovky + par lyzic vody a suche bylinky, vymiesame vonavu zaoprazku. Dosypem mletu papriku a premiesam.

  4. Prilejeme pasirovane paradajky a vsetko zmiesame do hladka. No a nakoniec fazulu z plechovky.

  5. Ak to mate prilis huste, tak dolejte viac paradajkovej stavy, alebo vody. Domiesame kecup, sol a nechame prevriet na jednu bublinu.

  6. Odstavime a prelisujeme cesnak. Niekedy su pasirovane paradajky kyslejsie a vtedy dosypem stipku cukru. Ako prilohu mozeme uvarit uplne obycajne zemiaky, ale ja podavam s chrumkavou bagetou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!