Bretaňské fazole
Recepty, LuštěninySuroviny
- 1 plechovka červené fazole
- 200 g Oravské slaniny
- 4 PL oleje
- 1 menší červená cibule
- 5 větších stroužků česneku
- 2 zarovnané PL hladké mouky
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 1 ČL rozmarýnu
- 1 ČL petrželové natě
- 1 ČL majoránky
- 1 ČL sladké mleté papriky
- 1 ČL pálivé mleté papriky (jen kdo má rád ostré)
- 2 bobkové listy
- 100 ml pasírovaných rajčat
- 4 PL pikantního kečupu
Postup Bretaňské fazole
Postup přípravy receptu
-
Ja najprv pripravim suchu bylinkovu zmes. Ked uz varim, tak su to fofry a ked to mam dopredu nachystane, vyrazne mi to ulahci pracu. Bylinky nevynechavajme, pre chut tohto jedla su velmi dolezite. Bretonske fazule nie su mexicke a kovbojske a neviem este ake existuju a bylinky su pre ne charakteristicke. Slaninu nakrajame na hranolceky. 1 strucik cesnaku si odlozime a ostatne spolu s cibulou nasekame nadrobno.
Na rozohriatom oleji vyskvarime hranolceky slaniny, pridame cibulu s cesnakom a orestujeme. Vsetko zasypeme hladkou mukou a premiesame. Niekedy ked mam slaninu velmi prerastanu, tak sa mi pusti malo tuku, takze muka mi ho uplne vsetko poberie a mam kastrol takmer suchy.
Do kastrola vlejeme stavu z fazulovej plechovky + par lyzic vody a suche bylinky, vymiesame vonavu zaoprazku. Dosypem mletu papriku a premiesam.
Prilejeme pasirovane paradajky a vsetko zmiesame do hladka. No a nakoniec fazulu z plechovky.
Ak to mate prilis huste, tak dolejte viac paradajkovej stavy, alebo vody. Domiesame kecup, sol a nechame prevriet na jednu bublinu.
Odstavime a prelisujeme cesnak. Niekedy su pasirovane paradajky kyslejsie a vtedy dosypem stipku cukru. Ako prilohu mozeme uvarit uplne obycajne zemiaky, ale ja podavam s chrumkavou bagetou.