Bramborovo - slaninový koláč

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

200 g slaniny
cca 1 kg bramborové kaše
2 vejce
100 ml mléka
1 kávová lžička cukru
1 kostka droždí
cca 500 g polohrubé mouky
1 kávová lžička kmínu
1/2 kávové lžičky mletého pepře
sůl podle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, napůl vyškvaříme a necháme zchladnout, aby byla vlažná. Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Pekáček 20 x 30 cm s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem.

  2. Do mísy dáme bramborovou kaši, přidáme zchladlou slaninu i s vyškvařeným tukem, vejce, kmín, pepř (se solí opatrně, je tam slanina!) a kvásek. Zaděláváme při stálém přisypávání mouky ne příliš tuhé těsto. Pomoučíme, zakryjeme plátýnkem a necháme cca půl hodiny nakynout. Mezitím zapneme troubu na 180 st. a necháme vyhřát.

  3. Vykynuté těsto vyklopíme do pekáčku a navlhčenou obrácenou stranou lžíce rozetřeme po celé ploše. Dáme do vyhřáté trouby na 180 st. péct do zrůžovění - cca půl hodiny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!