Makový koláč s blumami (bez mouky)

Recepty, Moučníky

Suroviny

Suroviny:
200 g čerstvě namletého máku
80 g rozpuštěného vychladlého másla
80 g moučkového cukru
50 g krupicového cukru
5 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
4 - 5 blum
špetka soli
Glazura:
ostružinová marmeláda
1 lžíce rumu

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravte formu na koláč, kterou vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Blumy omyjte a osušte a ostrým nožem z nich nakrájejte slabé plátky. V míse vyšlehejte bílky se špetkou soli do pěny. Poté k bílkům přisypte krupicový cukr a vyšlehejte je dotuha.

  2. Žloutky vyšlehejte do pěny s moučkovým cukrem. V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte k němu pár lžic žloutkové pěny a vše pomocí metel spojte. Poté směs přelijte zpět do mísy ke žloutkům a opět důkladně promíchejte.

  3. Do žloutkové pěny po částech zapracujte čerstvě namletý mák. Stěrkou vložte do těsta sníh a opatrně ho zapracujte. Těsto jen obracejte a nadlehčujte, dokud vše nebude promísené.

  4. Hotové těsto vlijte do formy na koláč. Na povrch těsta vyskládejte blumy.

  5. Formu s těstem vložte do trouby předehřáté na 180°C a koláč pečte 35 minut.

  6. Dále připravte glazuru. Na tu jsem použila 2 lžíce ostružinové marmelády. Tu jsem promíchala se lžící rumu a propasírovala přes síto, aby v marmeládě nebyly pecičky.

  7. Upečený koláč vyndejte z trouby a potřete marmeládou. Díky ní bude povrch koláče lesklý.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!