Brabantský vepřový kotlet s listovým špenátem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

4 vepřové kotlety s kostí
400 g listového špenátu
50 ml koňaku
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
200 ml mléka
200 ml smetany
2 žloutky
150 g (100 + 50) tvrdého sýra
sůl
pepř
špetka muškátového oříšku
olej
6 nových brambor střední velikosti

Postup přípravy receptu

  1. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme nastrouhaným česnekem. Zakapeme koňakem a necháme odležet.

  2. Mezitím připravíme sýrovou omáčku mornay. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přisypeme mouku, prosmahneme a zalijeme mlékem a smetanou a přisypeme jemně nastrouhaný sýr (100 g). Za stálého šlehání povaříme 15-20 minut. Na závěr všleháme žloutky a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Omáčku dáme stranou a ve slané vodě zblanšírujeme listy špenátu.

  3. V pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm maso z obou stran dohněda. I s výpekem přendáme do pekáčku (nejlepší je použít pánev, kterou můžeme vložit i do trouby, v tom případě nemusíme maso přendávat), poklademe špenátovými listy a každou porci přelijeme hustou omáčkou mornay. Můžeme trochu podlít vývarem, nebo přidat hoblinky másla.

  4. Okolo masa rozložíme kousky syrových brambor - neoloupaných, ale dobře umytých - a vše vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C. Pečeme 25-30 minut, dokud nezměknou brambory (otestujeme špízovou jehlou). Pět minut před koncem pečení posypeme porce masa zbylým strouhaným sýrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!