Borůvková Charlotta

Recepty, Moučníky

Suroviny

5 ks vajec
120 g cukr krupice
150 g hladké mouky
2 lžíce vody
100 g borůvkové marmelády
NÁPLŇ:
150 g cukru krupice
300 ml mléka
4 žloutky
30 g želatiny
400 g borůvek
400 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Vejce s cukrem vyšleháme ve vodní lázni do pěny a odstavíme. Do pěny zlehka vmícháme mouku a nakonec 2 lžíce vody. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby. Pečeme při 200°C asi 8 minut. Vychladlý korpus potřeme borůvkovou marmeládou, stočíme do rolády a vložíme do lednice zatuhnout.

  2. Cukr svaříme se 2/3 mléka. Polovinu zbylého mléka rozšleháme se žloutky a za stálého míchání pomalu přilijeme do vroucí směsi (již nevaříme). Zbytek mléka smícháme se želatinou a necháme nabobtnat.

  3. Smetanu vyšleháme ne pevnou šlehačku. Borůvky rozmixujeme. Do vychladlé mléčné směsi přidáme rozmixované borůvky (2/3) i rozpuštěnou želatinu a šlehačku. Směs necháme v chladu, dokuď neztuhne.

  4. Mezitím nakrájíme z rolády tenké plátky a vyložíme jimi půlkulatou formu, tu naplníme polovinou smetanové směsí, na ni rozložíme další roládové plátky a navršíme zbylý krém. Formu uzavřeme zbylými rolkami a vložíme do chladna. Ztuhlý moučník vyklopíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!