Bavorské vdolečky se šlehačkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

450 g polohrubé mouky
2 žloutky
1 vejce
kvásek z 20 g droždí
150-200 ml mléka
2 lžíce rumu
1 rovná lžička soli
100 g másla
50 g moučkového cukru
olej na smažení
jahodový džem
200 ml smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru
50 g tvarohu na strouhání

Postup přípravy receptu

  1. Máslo třeme v míse s moučkovým cukrem, přidáme žloutky, vejce, sůl a citrónovou kůru a dobře vymícháme. Do mísy prosejeme nahřátou mouku, přidáme vykynuté droždí a vlažné mléko s rumem a vypracujeme těsto (nesmí být příliš tuhé).

  2. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  3. Vykynuté těsto pak vyklopíme na pomoučněný vál, propracujeme ještě rukama, rozválíme na sílu asi 15 mm a skleničkou vykrájíme vdolečky. Necháme je na válu ještě chvíli kynout a potom je několik minut smažíme v rozpáleném rostlinném oleji dočervena. Nejdříve vdolečky smažíme pod pokličkou, potom je obrátíme a dosmažíme bez pokličky.

  4. Usmažené vdolečky (zkusíme špejlí) vyjmeme z oleje a rozložíme na ubrousek, aby se vsáknul přebytečný olej. Vdolečky necháme trochu zchladnout, pak je potřeme jahodovým džemem, na něj dáme kopeček dotuha ušlehané smetany a posypeme troškou strouhaného tvarohu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!