Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)

Recepty, Přílohy

Suroviny

500 g polohrubé mouky
(může byt i část hrubé)
5 vajec
1/2 lžičky soli
200 - 250 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Ručním šlehačem s hákovými nástavci smícháme polotuhé těsto. Pokud nemáte šlehač, tak vařečkou. Míchejte, dokud se netvoří při vytahování těsta, směrem vzhůru, pod vrstvou, bubliny.

  2. Připravíme lopatku, dlouhý nůž a namočíme je do vroucí vody. Na desku rozetřeme po celé šířce a délce v tenké vrstvě těsto a nožem začneme oddělovat dlouhé pásy a rychlým pohybem házíme do vroucí vody.

  3. Jak jsem naházela celou lopatku do vody, promíchala jsem špecle a hned jsem připravila další lopatku. Po přípravě jsem vybrala sítkem špecle z vody.

  4. Nedoporučuje se dlouho nechávat vařit ve vodě (ty moje tam byly max. 2 minuty). Jsou tenké, takže není třeba je tam mít dlouho. Špecle hned propláchneme studenou vodou, vyklopíme do mísy a pocákáme jej olejovým máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!