Barevné třešňové košíčky

Recepty, Cukroví

Suroviny

Na košíčky:
500 g sušenek vanilkových Tastino Petit Beurre
200 g másla
Na třešňový krém:
200 g vypeckovaných třešní
250 g Mascarpone
125 ml smetany ke šlehání Pilos
třtinový cukr podle chuti a sladkosti třešní
Na čokoládový krém:
200 g Čokolády na vaření FinCarré
250 g Mascarpone
125 ml smetany ke šlehání Pilos
trochu třešní na ozdobu košíčků

Postup přípravy receptu

  1. 200 g másla rozpusťte na mírném plameni. Mezitím si rozdrťte 500 g sušenek na prášek (já používám ponorný mixér, ale lze zvolit i paličku na maso, nebo váleček). Jakmile se vám rozpustilo máslo, vytřete jím pomocí mašlovačky formičky na košíčky.

  2. Zbytek másla důkladně promíchejte s rozemletými sušenkami, čímž vytvoříte těsto. Do každé formičky pečlivě vtlačte díl těsta a prsty pořádně upěchujte. Naplněné formičky vložte do mrazničky asi na 10 minut, ale lze i déle.

  3. Po vytažení z mrazničky silně klepněte (klidně i vícekrát) formičkou o pracovní linku, až se korpus uvolní a košíček vyklouzne z formičky. Všechny košíčky uložte do lednice, případně i do mrazničky.

  4. Nastal čas na třešňový krém. Oprané a vypeckované třešně podrťte ponorným mixérem (u přezrálých plodů, nebo hodně šťavnatých druhů lze vynechat), vložte do kastrůlku a vařte za občasného míchání na mírném stupni tak dlouho, až se vypaří většina tekutiny a zbude jen velmi hustá kaše. Kastrůlek stáhněte ze sporáku a třešňový rozvar nechte úplně vychladnout.

  5. Do větší mísy dejte 250 g mascarpone a třtinový cukr podle vaší chuti a krátce společně prošlehejte. Následně vlijte 125 ml smetany ke šlehání a šlehejte tak dlouho, až bude konzistence směsi opravdu hustá.

  6. Nakonec přidejte vychladlou třešňovou kaši a už jen krátce společně prošlehejte nebo ručně promíchejte (aby se vám nesrazila smetana). Hotový krém uložte zatím do lednice.

  7. Teď vás čeká čokoládový krém. Na hrnec s mírně vroucí vodou postavte teplovzdornou misku tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny. Do misky nalámejte 200 g hořké čokolády a za občasného míchání ji nechte pozvolna rozpustit.

  8. Mezitím si ve větší míse prošlehejte 250 g mascarpone. Přilijte 125 ml smetany ke šlehání a opět šlehejte až úplně do tuha. Rozpuštěnou čokoládu odstavte z plotny a nechte mírně zchladnout (nemusí mít nutně pokojovou teplotu, jen nesmí vyloženě pálit).

  9. Vychladlou čokoládu přidejte ke smetanovému mascarpone a krátce společně prošlehejte, nebo jen důkladně promíchejte. Připravte si zdobicí sáčky se stejnými (nebo alespoň hodně podobnými) zdobicími špičkami. Každý sáček naplňte jedním krémem.

  10. Do připraveného košíčku stříkněte vždy trošku krému do středu. Následně stříkejte na střídačku oba krémy po obvodu košíčku, až vytvoříte jakousi kytičku či hvězdici, do jejíhož středu zasadíte třešeň. Košíčky uchovávejte do poslední chvíle před servírováním v lednici.

  11. Tipy a triky: Třešňové pecky nevyhazujte. Když je důkladně očistíte a ještě k nim přidáte pár dalších, můžete si z nich ušít nahřívací (případně i chladicí) polštářek nebo rovnou plyšáka pro děti – třešňové pecky totiž dokáží dlouhodobě udržet stálou teplotu. Pokud máte speciální zdobicí sáček na více krémů současně, budou vaše košíčky vypadat jako od profesionálů. Nechce-li se vám střídat jeden a druhý krém, můžete polovinu košíčků nazdobit jen třešňovým a polovinu zas jen čokoládovým krémem. Pak ale uberte množství cukru v třešňovém krému a naopak přislaďte ten čokoládový, aby byly chutě obou košíčků vyrovnané. Jestli se vám při vyklepávání z formiček nějaký košíček rozlomil, netruchlete. Stačí těsto“ chvilku nahřát ve vodní lázni (nebo mikrovlnce) a jste připraveni na reparát.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!