Banánové řezy s vanilkovým krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto: forma 30 X 25 cm
125 g másla změklého
80 g moučkového cukru
špetka soli
4 ks vajec
100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1 balícek prášku do pečiva (necelý)
3 lžíce mléka
4 lžíce rumu(2 + 2)
1 lžíce kakaa
2-3 ks banány dle velikosti
Tuk a mouka na vymazání formy
Pudink:
3 dcl mléka
70 g másla
1 lžíce cukru
1 ks vanilkového pudinku
Vanilkový krém:
200 g Pomazánkové máslo (vanilkové, nebo přírodní + 2ks vanilkového cukru)
1 kelímek Smetana ke šlehání alespoň 33%
1 ks Vanilkový cukr
Moučkový cukr (dle chuti, není nutný)
Kakao nebo kokos
margotka na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo s moučkovým cukrem a solí vyšleháme do pěny, vmícháme vejce, mouky s kypřidlem, mlékem a dvěma lžícemi rumu. Vše dobře promícháme, polovinu těsta rozetřeme do připravené formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali moukou nebo kokosem.

  2. Do druhé části těsta přidáme dvě lžíce rumu, lžíci kakaa a opět dobře promícháme. Tmavé těsto rozetřeme na světlé, banán pokrájíme na širší kolečka, která do těsta lehce zatlačíme a dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu (180°C) - vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.

  3. Během pečení si připravíme pudink z mléka, pudinku, cukru a másla. Vše společně uvaříme a nalijeme na ještě teplou buchtu, pak necháme zcela vychladnout.

  4. Ze smetany, vanilkového cukru a pomazánkového másla vyšleháme krém (můžeme dosladit dle chuti), který natřeme na vychladlou buchtu. Krém pak posypeme dle chuti kakaem, kokosem, nastrouhanou čokoládou a necháme v chladu do druhého dne proležet.

  5. Nepodáváme přímo studené z lednice, před podáváním necháme chvíli prohřát při pokojové teplotě, řezy jsou pak vláčnější. Řezy můžeme upéct i jako dort v kulaté dortové formě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!