Báječná vanilková zmrzlina

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

400 ml (1konzerva) kokosového mléka
1 (250 ml) ovesná smetana Oatly nebo mandlová smetana
cca hrnek dobrého ořechového (mandlové), sojového (Alpro) či jiného rostlinného mléka
1 vanilkový lusk
cca 1/2 hrnku javorového sirupu (doporučuji!), golden sirupu či agáve sirupu
2 lžíce chuťově neutrálního oleje
1/3 lžičky xantanové gumy

Postup přípravy receptu

  1. Kokosové mléko dejte pár hodin před začátkem přípravy do lednice.

  2. Poté, co tuk v mléce ztuhl, otevřete plechovku, vylijte vodu a tuk vyndejte do misky. Rozpustťe v mikrovlné troubě či v kastrůlku.

  3. Kokosové mléko (tuk) přelijte do odměrky, přidejte smetanu Oatly a dolejte rostlinným mlékem do 775 ml. Přelijte do mixéru, přidejte zrníčka z vanilkového lusku, agáve, olej, sůl a xantanovou gumu a mixujte asi 2 minuty.

  4. Poté přendejte do zmrzlinovače a nechte za stálého míchání asi půl hodiny tuhnout (pokud vlastníte zmrzlinovač, patrně víte, že je nutné dát misku předem namrazit). Pět minut před koncem programu můžete přidat dálší složky - např. kousky ovoce, (opražené) ořechy, karamel, kousky čokolády. Přendejte do uzavíratelné nádoby a nechte zmrazit v mrazáku.

  5. Můžete konzumovat též jako tzv. soft serve, rovnou ze zmrzlinovače, ale zmrzlině neuškodí si trochu odpočinout. Pokud váš zmrzlinovač není úplně stoprocentní, prošlehávejte ještě zmrzlinu při dalším mrznutí v mrazáku šlehačem, ponorným mixérem či vidličkou, získá tak ještě krémovější konzistenci. Pokud nevlastníte zmrzlinovač, je možné zmrzlinu udělat i bez něj, ale je to náročnější a musíte se smířit s tím, že patrně nebude tak krémová, jako ze zmrzlinovače. Nicméně sama jsem to vykoušela a rozhodně to jde a výsledná zmrzlina je super!

  6. Zde naleznete několik tipů jak připravit zmrzlinu bez zmrzlinovače. Ten nejjednoduší je podle mě ten, že zmrzlinu co chvíli (cca jednou za půl-třičtvrtě hodiny) vyndáváte z mrazáku a dobře prošleháváte ponorným mixérem nebo metličkou (ale mixér je lepší). Tak činíte dokud není zmrzlina tuhá a nejde dál šlehat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!