Babiččina vánočka

Recepty, Moučníky

Suroviny

750 g polohrubé mouky
400 ml mléka
200 g másla
120 g cukru
3 žloutky
40 g droždí
5 g prášku do pečiva
100 g rozinek
100 g mandlí
citronová kůra
sůl
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Do větší misky si dáme mouku, uděláme v ní důlek, nasypeme trochu cukru, rozdrobíme droždí, zalijeme vlahým mlékem a necháme vzejít kvásek.

  2. Přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a na teple necháme kynout, aspoň 2x přemísíme. Nebo si celou práci ušetříme a těsto nám přichystá pečka.

  3. Těsto si dáme na vál, ještě zpracujeme rukama a rozdělíme na půl.

  4. Vánočka 1: Z jedné poloviny těsta vytvoříme bochánek, rukama vyválíme a dáme do sádlem vymazané vánočkové formy. Necháme dostatečně dlouho kynout na teplém místě, přikryté utěrkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C cca 40 minut.

  5. Vánočka 2: Druhou polovinu si rozdělíme na 5 dílků, necháme chvilku odpočinout, rozválíme a zapleteme. Na teplém místě necháme pod utěrkou kynout. Vánočku před vložením do trouby potřeme vejcem a posypeme mandlemi.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!